Ергономіка кухні – що це?

Ви коли-небудь думали, що приготування їжі можна перетворити на приємне проведення часу?

Створити виняткову страву зі звичних інгредієнтів та здивувати своїх гостей чи коханих. Але якщо повсякденна рутина відбирає занадто багато енергії і сил? Напевно звинувачувати саму кухню це останнє, що може зробити справжня господиня, чи все ж таки ні?

Правильно організований простір кухні може призвести до економії часу, сил. У цьому полягає основний принцип ергономічної кухні – створити максимальний результат за мінімальних зусиль.

І для цього Вам необхідно звернути увагу на планування кухні та розділити її на три зони:
● Зберігання: полиці, шафи, холодильник, місця, де є продукти, а також необхідний посуд.
● Підготовка продуктів: раковина, стіл, на якому відбувається чищення, нарізка тощо.
● Готування: плита, духовка, мультиварка тощо.

Так, ці зони організовуються у своєрідний трикутник для якого оптимальна відстань між вершинами знаходиться між 1.2 та 2.5 метрами. Крім того, бажано не поєднувати ці зони в одну, створюючи просту лінію із трьома точками.
Зручний кут
Ергономіка пройшла довгий шлях розвитку з епохи Ренесансу, коли меблі створювалися під індивідуальні пропорції конкретної людини, до сьогодення, де існує чітка стандартизація параметрів в архітектурі та дизайні.

Тому перше, що Вам потрібно дізнатися про організацію своєї кухні, це своє зростання (!).

Проте на кухні і в сучасності, найоптимальніша висота стільниці для людини зростом від 186 см – це 94 см.

172 - 186 см - тоді 91 см.

Для 165 – 178 см – це 89 см

До 168 см - 86 см.

Раковину необхідно встановлювати на висоті – 100 сантиметрів, адже над нею ми проводимо найбільше часу, а найнижча висота для ергономічної кухні – це 80 см для зони приготування.
Розміри та локації
Оптимальна висота розташування верхніх полиць над стільницею повинна становити близько 50 – 60 сан.

Також існує співвідношення відстаней між плитою та витяжкою. Електрична плита розташовується на 70 – 75 см від панелі, а газова – 75 – 80 см. Мінімальна відстань між цими приладами має становити 61 см. Крім того, не рекомендується ставити плиту до холодильника ближче ніж на 40 сантиметрів.
Організація кухні
Найчастіше вживані предмети слід зберігати на висоті пояса і вище, це діапазон 75 – 190 см від підлоги, тобто у візуально доступній для Вас зоні. Тяжкі та великі об'єкти, як каструлі або сковорідки слід зберігати в нижній частині, до 40 см. стільниці на рівні пояса.

Якщо Ви не задоволені нинішнім станом своєї кухні або бажаєте почати з чистого листа, тоді можете обрати потрібний варіант у нашому каталозі та купити кухню вже сьогодні.

Зв'язатися зі спеціалістом можна у зручний для Вас спосіб – домовитися про зустріч по телефону або надіслати запит на пошту з нашого сайту.
НАСТУПНИЙ ПІСТ
Що потрібно врахувати при внутрішньому плануванні шаф-купе
Готові розпочати проект?
Заповніть форму та отримайте проект БЕЗКОШТОВНО.
Альтернативно, Ви можете зателефонувати нам за телефоном (097) 945–91–04.
Виберіть тип меблів*
Мій бюджет складає*